Η ΠΟΠΕΚ ζητά άμεσα μέτρα στήριξης για τα πρατήρια καυσίμων στις παραμεθόριες περιοχές
![](https://www.media-news.gr/wp-content/uploads/2023/01/venzini50eura-1-768x512-1.jpg)
![](https://www.media-news.gr/wp-content/uploads/2023/01/venzini50eura-1-768x512-1.jpg)
Παρά την κρισιμότητα του ζητήματος, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση ή δέσμευση από πλευράς της Πολιτείας σχετικά με τις προθέσεις της.
Η επιστολή, που απευθύνεται στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα, εστιάζει στις καταστροφικές συνέπειες που έχει επιφέρει η ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν, η οποία κατήργησε τους χερσαίους ελέγχους στα σύνορα, διευκολύνοντας την ανεμπόδιστη μετακίνηση πολιτών. Όπως επισημαίνει η ΠΟΠΕΚ, η ελεύθερη διέλευση προς τη γειτονική χώρα έχει οδηγήσει σε μαζική στροφή των Ελλήνων καταναλωτών προς τα βουλγαρικά πρατήρια, λόγω των σημαντικών διαφορών στις τιμές των καυσίμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, το υγραέριο κίνησης στη Βουλγαρία πωλείται κατά 350 ευρώ/τόνο φθηνότερα απ’ ό,τι στα ελληνικά διυλιστήρια, ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι χαμηλότερη κατά 0,50 ευρώ/λίτρο. Επιπλέον, πρατήρια κοντά στα σύνορα της Βουλγαρίας διαμορφώνουν τις τιμές τους 0,15 ευρώ υψηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο, εκμεταλλευόμενα τη διαφορά κόστους με την Ελλάδα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Η Ομοσπονδία προειδοποιεί ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, με τα πρατήρια των ελληνικών παραμεθόριων περιοχών να καταγράφουν δραματική πτώση τζίρου, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις σε λουκέτο. Παράλληλα, σημειώνει ότι η οικονομική αιμορραγία δεν αφορά μόνο τον κλάδο των καυσίμων, καθώς οι Έλληνες καταναλωτές επωφελούνται από το ταξίδι στη Βουλγαρία για να αγοράσουν πλήθος άλλων αγαθών, επιδεινώνοντας την κρίση στις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η ΠΟΠΕΚ ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου, προτείνοντας τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τις παραμεθόριες περιοχές, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας 2003/96/ΕΚ. Όπως υπογραμμίζει, η υιοθέτηση μέτρων όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην εκροή κεφαλαίων και στην οικονομική κατάρρευση των τοπικών επιχειρήσεων.
«Η τοπική οικονομία έχει καταποντιστεί, τα ελάχιστα πρατήρια που παραμένουν σε λειτουργία οδηγούνται σε αφανισμό και το κράτος χάνει τεράστια φορολογικά έσοδα λόγω της μεταφοράς της καταναλωτικής δαπάνης στο εξωτερικό», τονίζεται στην επιστολή.
Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα απαντήσεις και να προχωρήσει σε δοκιμαστική εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων, επισημαίνοντας πως τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από την τόνωση της αγοράς θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την προσωρινή μείωση των φορολογικών συντελεστών. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία των ακριτικών περιοχών.
www.dnews.gr