Επένδυση για νέο φωτοβολταϊκό πάρκο δρομολογείται σε Κοζάνη και Φλώρινα


Επένδυση για νέο φωτοβολταϊκό πάρκο δρομολογείται σε Κοζάνη και Φλώρινα.
Αναλυτικά, δόθηκε έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για την κατασκευή & λειτουργία του έργου «Φωτοβολταϊκός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 80MW στη θέση “ΜΕΓΑΛΟΣ ΛΑΚΚΟΣ – ΠΕΡΑΣΜΑ – ΒΛΑΧΟΒΑΣ’’ των Δ.Ε. Βερμίου & Φιλώτα, των Δήμων Εορδαίας & Αμυνταίου των Π.Ε. Κοζάνης & Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.»
Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΓΙΟΥΒΙ ΕΛΛΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ. «ΓΙΟΥΒΙ ΕΛΛΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ».
Περιγραφή του έργου
Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 187,5 MW στη θέση “Βράχος, Ταφότοπος, Βραχάκι, Ύψωμα, Μαγούλα, Κορυφή και Καλύβια Κατσαρού” των Δήμων Κοζάνης και Εορδαίας, της Π.Ε. Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Βέροιας, της Π.Ε. Ημαθίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και διοικητικά υπάγεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.
Ο ΦΣΠΗΕ θα αναπτυχθεί σε έκταση που αποτελείται από πέντε Αγροκτήματα στις θέσεις «Πέρασμα 1, 2, 3», «Βλαχόβα3», «Μεγάλου Λάκκου» συνολικού εμβαδού 872.362,95m2 τα οποία βρίσκονται ανατολικά από τον οικισμό Μανιάκι, Δυτικά από τον Οικισμό Πύργων και Βόρεια από τον οικισμό Αντίγονο στις Δ.Ε. Βερμίου, Φιλώτα, Δήμων Εορδαίας, Αμυνταίου, Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας.
Εντός της περιοχής μελέτης διέρχεται η Επαρχιακή Οδός Φιλώτα – Άρνισσας και ο αγωγός φυσικού αερίου Trans – Adriatic Pipeline (TAP). Περιμετρικά των εγκαταστάσεων υπάρχουν αμπελώνες, κτηνοτροφικές μονάδες.
Βασικός εξοπλισμός Φ/Β σταθμού
Το έργο αφορά στην κατασκευή & λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 80 ΜW, που θα αποτελείται από 131.124 Φ/Β πλαίσια κρυσταλλικού πυριτίου τύπου JKM610N66HL4M-BDV (διπλής όψεως)της εταιρείας Jinko Solar, ονομαστικής ισχύος 610Wp έκαστο, θα εγκατασταθούν σε σταθερά συστήματα στήριξης με νότιο προσανατολισμό και υπό γωνία 25ο Η μετατροπή του συνεχούς ρεύματος (DC) που παράγουν τα φωτοβολταϊκά panel σε εναλλασσόμενο (AC) θα πραγματοποιείται με τη χρήση 234 σειριακών αντιστροφέων (string inverters) του οίκου SUNGROW, υπαίθριας τοποθέτησης υψηλής απόδοσης χωρίς μετασχηματιστή (τύπος SG350HX). Θα συνδεθούν σε σειρές (string) των 28 πλαισίων η κάθε μία, δημιουργώντας έτσι ένα σύνολο 4683 string.
Οι αντιστροφείς διασυνδέονται με μετασχηματιστές ανύψωσης ΧΤ/ΜΤ (Μ/Σ), ελαίου, τριπλού τυλίγματος. Χρησιμοποιούνται 17 προκατασκευασμένοι ολοκληρωμένοι σταθμοί Μετασχηματιστών (Μ/Σ) της εταιρείας Sungrow και συγκεκριμένα Οχτώ (8) σταθμοί MVS6400-LV και Εννέα (9) σταθμοί MVS3200-LV, διαστάσεων 6,0μ (M) x 2,4μ (Π) x 2,9μ (Υ) έκαστος. Η έδραση του κάθε σταθμού Μ/Σ γίνεται εντός κατάλληλα διαμορφωμένης επιφάνειας εδάφους, διαστάσεων περίπου 2.5m x 6.5m, επί βάσης από σκυρόδεμα πάχους 100cm, εκ των οποίων τα 50cm θα είναι εντός του εδάφους. Από κάθε Μ/Σ των ως άνω σταθμών, θα αναχωρεί υπογείως μία τριφασική γραμμή μέσης τάσης (ΜΤ-33kV), η οποία θα καταλήγει στο νέο Υποσταθμό Ανύψωσης 33/150kV που σχεδιάζεται εκτός των ορίων των πολυγώνων εγκατάστασης.
Έργα Διασύνδεσης
Η διασύνδεση του εξεταζόμενου Φ/Β σταθμού με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνεται να γίνει μέσω κατασκευής νέων υπόγειων γραμμών Μέσης Τάσης (33kV) που θα καταλήγουν σε νέο υποσταθμό ανύψωσης υψηλής τάσης (ΥΤ) 33/150kV. Ο νέος αυτός υποσταθμός προβλέπεται να ανεγερθεί σε έκταση επαρκούς επιφάνειας, κάτω από την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς ΥΤ 150kV (διπλού κυκλώματος) που συνδέει το ΚΥΤ Αμύνταιου με τον ΥΗΣ Άγρα, ιδιοκτησίας ΑΔΜΗΕ.
Η όδευση των γραμμών ΜΤ από τα όρια των πολυγώνων του εξεταζόμενου Φ/Β σταθμού μέχρι το νέο υποσταθμό ανύψωσης θα είναι υπόγεια, συνολικού μήκους περίπου 5,5 km και θα ακολουθεί την χάραξη του υφιστάμενου αγροτικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση, η τελική μέθοδος διασύνδεσης καθώς και οι προδιαγραφές των συνοδών έργων, των γραμμών ΜΤ και του νέου Υ/Σ (όδευση, θέση κ.λπ.), θα καθοριστούν με την έκδοση των Τελικών Όρων Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας μελέτης.
Δεν απαιτούνται νέα έργα οδοποιίας για τη πρόσβαση στο Φ/Β σταθμό καθώς θα πραγματοποιείται μέσω του υφιστάμενου οδικού δικτύου.
ypodomes.com